Miljonbemanning – the story
“En miljon bostäder på 10 år”. Det var visionen bakom Miljonprogrammet som drog i gång i Sverige i början av 60-talet. Inom det programmet byggdes bland annat Fittja, Alby, Hallunda och Norsborg i Norra Botkyrka.
Saleh, Ali och Shafik växte upp i Alby under 90-talet. Alla tre såg samma saker omkring sig. De såg föräldrar och andra vuxna med högskoleutbildningar och erfarenhet från avancerade yrken som arbetade i spärren på tunnelbanan eller med städning. Eller kanske inte alls.
”Jag jobbade extra på McDonalds under en period och en av mina arbetskamrater där, Eddie, hade utbildning och bakgrund som hjärnkirurg” säger Ali som ett exempel.
De såg en enorm kompetens som inte kom till nytta och människor som inte fick känna sig värdefulla genom att bidra med det de var bäst på.
Under sin uppväxt engagerade de sig i sin hemkommun. Bland annat genom att ordna så att idrottshallar öppnades för gratis spontanidrott för medborgarna på kvällarna.
Efter gymnasiet valde de att plugga vidare. Shafik till ingenjör, Ali till lärare och Saleh till sociolog. Men inom dem fanns hela tiden tanken på att arbeta aktivt med att åstadkomma en förändring.
En kväll föds idén med Miljonbemanning. Att bygga ett företag som ska skapa förutsättningar för andra att få de möjligheter de är värda. Det är nu eller aldrig, tänkte de, och börjar registrera företaget redan samma kväll. ”Det fick bli ett handelsbolag för vi hade så klart inget kapital” säger Shafik. På sista steget i registreringsprocessen tog det stopp. Det kostade 900 kronor att registrera bolaget. De fick avbryta registreringen för att fixa 300 kronor var till nästa dag.
Så var de igång! Den första tiden var det motvind. De hade sin drivkraft och sin vision men ingen erfarenhet. Inga referenser. Och ingen lokal. Mötena hölls på McDonald’s på kvällstid eftersom de fortsatte parallellt med andra arbeten och studier.
Den stora vändningen kom efter två år. Ett samtal från det som kom att bli deras största kund då: ”Kan ni fixa 25 lagerarbetare till imorgon?” ”Självklart”, blev svaret. Fast helt självklart var det inte.
Shafik, Ali och Saleh jobbade hela den dagen och hela den natten med att kontakta alla i sitt nätverk, köra intervju på intervju på intervju och signa personer som kunde utföra jobbet. Den 25:e och sista personen skrev på sitt kontrakt en timme innan det var dags att gå på skiftet på lagret.
Idag är Miljonbemanning ett auktoriserat bemannings- och rekryteringsföretag med kollektivavtal och medlemskap i Almega. De hyr ut personal och rekryterar åt företag i Stockholm, Göteborg och Malmö. Ali, Shafik och Saleh är kvar i företaget och de brinner fortfarande för samma sak: att öppna dörrar åt andra.
De är stolta över hur långt de har kommit och jobbar hårt för att komma ännu längre. Drömmen är att få hjälpa företag att rekrytera till viktiga tjänster. Kanske företag som utöver att de vill ha rätt kompetens ser ett värde i att få in lite andra perspektiv. I Botkyrka finns över 100 språk. Och 60 % av invånarna är födda i ett annat land eller har två föräldrar som är det. Här finns det perspektiv. Tusentals.
Alla på Miljonbemanning känner att de är en del av förändringen de vill åstadkomma. Gör man ett riktigt bra jobb kan fler på chansen att komma efter.
”Vi är alla dörröppnare.”