Idag ser vi delvis samma handlingsförlamning hos delar av myndighetssverige som vi såg hösten 2015. Vi tänker givetvis på flyktingströmmen som då kom till Sverige. Vi såg snabbt hur civilsamhället mobiliserade och ställde upp – samma mäktiga mobiliseringen ser vi idag av civilsamhället och dess aktörer. 

Initiativ som delar ut påskgodis till ambulanspersonal, matlådor som levereras till vårdpersonal, skyddsvisir som skapas i fritidsgårdar och kulturhus, samverkan för att hjälpa riskgrupper att handla hem livsnödvändiga varor, insamlingar för att hjälpa utsatta verksamheter och jobbgrupper på sociala medier, detta och mycket mer sker i rekordfart, detsamma kan vi tyvärr inte säga om delar av myndighetssverige idag. 

Många viktiga beslut fattas och implementeras men det krävs mer. Vi får inte stirra oss blint på dem kortsiktiga effekterna av Corona pandemin, regeringen och myndigheterna har ett ansvar att samtidigt även kunna tänka och planera för det som komma skall. 

Prognoserna pekar på en enormt hög arbetslöshet mätt ur ett svenskt perspektiv. Arbetsförmedlingen konstaterar själva att läget är ytterst allvarligt och att vi redan till sommaren kan ha en arbetslöshet på dryga 10% och det kan bli värre. Än har inga insatser riktats för att hantera denna enorma samhällsutmaning. 

Så här kommer några förslag för att hjälpa regeringen och myndigheten på traven: 

 1. Omställning från dag ett!
  Så fort en person blir inskriven på arbetsförmedlingen ska man bli inslussad i lämplig insats, från dag ett, ingen väntan på att en handläggare ska bli ledig. Bort med reglerna om att man behöver vara inskriven en viss tid innan man får rätt till insatser. Arbetsförmedlingen
 2. Låt oss vara innovativa
  Ge Tillväxtverket i uppdrag att tillsammans med marknadens aktörer ta fram nya innovativa lösningar på hur vi kan skola om individer, rusta och förbereda dem på bästa sätt för kommande arbetsuppgifter. Samhället kommer att förändras efter detta och arbetsmarknadsinsatserna måste hänga med!
 3. Företagsnära utbildningar
  Ge företagen möjlighet att kunna ta fram och hålla egna skräddarsydda utbildningar för just sin arbetsplats – utbildningen blir mer specifik, kortare och mer träffsäker. Ett koncept där personen

  A)
  Rekryteras

  B) Utbildas (här ska företaget få finansiering för att kunna hålla denna del)
  C) Börjar arbeta  

Tiden är knapp och insatserna behövs nu!

Med vänliga hälsningar,
Team Miljonbemanning