Vässa ditt CV och öka dina jobbchanser!

Så här skriver du CV

En omfattande jobbguide från #TeamMB.

Att skapa ett starkt CV är en avgörande del av jobbsökningsprocessen. Ditt CV är ditt första intryck på potentiella arbetsgivare och det är där du visar upp dina färdigheter, erfarenheter och passform för jobbet. Här är en steg-för-steg guide från MB Rekrytering om hur du skriver ett effektivt CV.

1. Kontaktinformation

Börja med ditt fullständiga namn, adress, telefonnummer och e-postadress. Om du har en professionell LinkedIn-profil eller ett online-portfolio, inkludera även dessa länkar.

2. Personligt uttalande / Sammanfattning

Detta är en kort paragraf högst upp på ditt CV som ger arbetsgivare en överblick över dina färdigheter, erfarenheter och karriärmål. Det bör vara skräddarsytt för varje jobbansökan, med fokus på vad du kan erbjuda företaget.

3. Arbetslivserfarenhet

Här listar du din tidigare arbetslivserfarenhet i omvänd kronologisk ordning (det senaste jobbet först). Varje post bör inkludera företagsnamn, din position, anställningsdatumen och en kort lista över dina huvudansvar och prestationer.

4. Utbildning

Inkludera detaljer om dina akademiska kvalifikationer, inklusive namn och plats för skolor eller universitet, examensdatum och vilken typ av examen eller betyg du har uppnått.

5. Färdigheter

Här bör du lista specifika färdigheter som är relevanta för jobbet du söker. Detta kan inkludera tekniska färdigheter, språkfärdigheter, projektledning eller andra specialfärdigheter.

6. Referenser

Du kan välja att inkludera referenser i ditt CV eller skriva "Referenser tillgängliga vid förfrågan".

Ytterligare tips för att skapa ett effektivt CV

  • Anpassa ditt CV för varje ansökan: Arbetsgivare vill se att du har tagit dig tid att förstå deras behov och hur du passar in. Se till att ditt CV speglar jobbets krav.
  • Håll det kort och koncist: Ett bra CV bör vara en till två sidor långt. Var tydlig och koncis i ditt skrivande.
  • Korrektur: Stavfel och grammatiska misstag kan ge intryck av slarv. Läs igenom ditt CV flera gånger och be någon annan att kontrollera det.
  • Formatering: Använd en klar, lättläst typsnitt och konsekvent formatering genom hela dokumentet. Använd punktlistor för att belysa viktig information.
  • Att skapa ett starkt CV kan ta tid, men det är en investering som lönar sig i din jobbsökning. Vi hoppas att denna guide ger dig en bra start på din CV-skrivande process. Lycka till!

    Från teamet på MB